Det er på tide å plassere cyber security der det hører hjemme, i styrerommet. Det gjør du ved å etablere cyber security som en KPI for bedriften.
Smart produksjon, eller Industri 4.0, bærer bud om en ny æra av moderne produksjonsteknikker. Med teknologier som Industrial Internet of Things (IIoT), robotikk, kunstig intelligens (AI) og utvidet virkelighet (AR), kobles den digitale verden med den fysiske for å muliggjøre en mer effektiv produksjon.
Men lovnaden om en mer effektiv industri har sine skyggesider. Med sammenkoblede forsyningskjeder, fabrikker, kunder og driftsprosesser, følger også økte sikkerhetsrisikoer. Dagens industrielle nettverk er som nervesystemet i en moderne produksjon, og et stabilt og sikkert industrielt nettverk er en forutsetning for at man skal lykkes med digitalisering.
Ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), øker den digitale sikkerhetsrisikoen hvert år. Og selv om norske virksomheter har blitt mer sikkerhetsbevisste og identifiserer og iverksetter tiltak raskere enn før, finnes det betydelige digitale sårbarheter i samfunnet og hos norske virksomheter. Det er en naturlig følge av endring og videreutvikling. NSM påpeker i sine rapporter at en viss risiko må aksepteres for å få de nødvendige gevinstene av digitalisering, men at farten ofte medfører høyere risiko enn virksomhetene selv er klar over.
Finn ut hvordan du raskt kommer i gang med innsikt i de industrielle kontrollsystemene >>
I digitaliseringsprosessen er det altså viktig å ikke overse viktigheten av fokus på Cyber Security og risikostyring. Men det er fortsatt ikke alle som tar cybertrusler like alvorlig. Ifølge en rapport gjennomført av Vanson Bourne på vegne av NTT Security i 2018 kommer det fram at 40 av 100 intervjuede beslutningstakere i norske virksomheter med over 500 ansatte, ville vurdert å betale løsepenger til en hacker fremfor å investere penger i sikkerhet. Det har nok endret seg noe siden da, men det er fortsatt for mange som velger å betale. Det er kortsiktig strategi som ikke anbefales.
Med stadig mer avanserte tjenester og systemer, kan det være utfordrende for bedriftsledere å holde seg oppdatert om hva som finnes av utstyr og infrastruktur, hvilke sårbarheter som finnes, og hva som skal til for å beskytte det. Men, det lønner seg ikke å overlate Cyber Security til tilfeldighetene – det kan få betydelige konsekvenser:
Det er interessant at en typisk fremtidsrettet produksjon sitter på data om effektivitet, hvor mye man produserer og andre typiske KPIer, men ikke har noen oversikt over Cyber Security. De kan ha stålkontroll på råvarepris, mens sikkerheten gjerne kartlegges ad hoc med noen års mellomrom. Og da er det dessuten ofte et ensidig fokus på IT-avdelingen og informasjonssikkerhet, og lite fokus på sikkerheten i produksjonsdelen av bedriften, det vi ofte kaller OT-sikkerhet (operasjonell sikkerhet). Dersom OT-sikkerhet ikke ivaretas, vil dette være en stor risiko med tanke på utilsiktet nedetid i produksjonen. Det er her hemmelighetene ofte ligger, i form av resepter og oppskrifter.
Tenker du at hacking eller utilsiktede hendelser ikke kan skje deg, bør du tenke om igjen. Det kan absolutt skje deg og bedriften din, med mindre du tar noen forholdsregler og gjør de nødvendige endringene. Vi mener følgende bør prioriteres:
Aldri nedprioriter sikkerhetstiltak fordi det virker usannsynlig at et cyberangrep vil ramme akkurat dere. Historien er full av bedrifter som har tenkt det samme og senere blitt motbevist.
Teknologi og digitale løsninger vil alltid utvikle seg videre og hackere vil alltid følge etter og finne nye angrepsflater. For å imøtekomme denne raskt endrende tilværelsen, er det viktig å etablere og implementere følgende tiltak:
Cyber Security bør være en sentral del av enhver produksjonsbedrifts nettverksstrategi, etter hvert som fabrikkene våre blir stadig mer sammenkoblede og sårbare. Ta gjerne en kikk i e-guiden vår om Cyber Security i produksjonen, eller kontakt oss dersom du vil ta en prat om aktuelle løsninger for din bedrift.