<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1932152440385159&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Smartere og mer bærekraftig produksjon

- En blogg fra Triple-S

Høydepunkter fra Automation Fair 2023

Årets Automation Fair gikk av stabelen 6-9.november i Boston. Dette er Rockwell Automation sitt utstillingsvindu for ny teknologi, krydret med spennende plenumsforedrag og hands-on labs for de som vil teste teknologien i praksis.

Eiliv og Alexander tok turen over dammen, og her er en kort oppsummering av inntrykkene de tok med seg hjem fra Boston.

Generativ AI i industrien

Det siste året har mulighetene og utviklingen rundt generativ AI eksplodert. Mange av oss har testet tjenester som Chat GPT og blitt oppglødd av mulighetene dette gir. Men hva kan generativ AI bety for industri og automasjon?

Konsulentselskapet McKinsey trakk frem mulighetene som ligger i å kombinere data fra mange ulike datakilder som brukermanualer, tegninger og nettbasert diagnostikk fra utstyr. Sammenkoblet med AI kan dette gi store besparelser ved for eksempel feilsøking. De påpekte at det er stor forskjell på å få til en suksessfull pilot eller beta-test, enn på å rulle ut en løsning i full-skala for hele virksomheten. Men - som vi har sagt i mange år: Tenk stort, start smått!

Cyril Perducat, CTO i Rockwell Automation, trakk frem mulighetene AI gir for «closed loop»-regulering. I mange år har vi jobbet med å få frem data og dashbord til operatører og ledelse. Utfordringen er at det fortsatt er mennesker som må tolke og analysere store datamengder, og så bestemme om det skal gjøres endringer tilbake i prosessen eller produksjonen. Ved å benytte AI kan dette arbeidet langt på vei automatiseres. AI kan sørge for «closed-loop»-regulering ved å tolke data fra produksjonen og så gi svar tilbake på for eksempel sett-punkter som bør endres.

Så er det en viktig forutsetning alle peker på: For å kunne utnytte AI-teknologi fullt ut er det helt nødvendig å ha data tilgjengelig og at datakvaliteten er god. Dette er fortsatt en av de største hindringene for industrien: mangel på data kombinert med gamle og utdaterte systemer.

McKinsey gav følgende anbefaling for arbeid med AI:

1) Bygg en klar digital strategi

2) Invester i mennesker

3) Sørg for at det leveres verdi, og ikke bare teknologi

AI vil også kunne spille en stor rolle i utvikling av kode. Som et eksempel har Rockwell Automation nylig lansert en versjon av FactoryTalk Design Studio hvor Microsoft Copilot benyttes til akkurat dette.

Generativ AI
Generativ AI treffer nå industrien for fullt. I en ny versjon av FactoryTalk Design Studio kan Microsoft Copilot benyttes til utvikling av kode.
Autonome mobile roboter
Rockwell har kjøpt opp selskapet Clearpath Robotics, som lager autonome mobile roboter egnet for utendørs terreng.
Automation Fair 2023
Automation Fair er Rockwell Automation sitt utstillingsvindu for ny teknologi.
BlakeMoret-1
Blake Moret, CEO i Rockwell Automation, holdt en inspirerende tale om hvordan Rockwell ser på fremtidens produksjon.
ROK floor
Automation Fair er et spennende og inspirerende arrangement for alle som jobber med industri og automasjon. 

Rockwell samarbeider med norske Cognite

FactoryTalk Data Mosaix er en ny softwareløsning fra Rockwell Automation. Mosaix er en datahub laget for å koble ulike datakilder sammen. Dataene kontekstualiseres og legges til rette slik at det er mulig å trekke verdi ut av dataene. FactoryTalk Data Mosaix bygger på Cognite sin «Data Fusion»-plattform.

Cybersikkerhet i OT

Sikkerhet i de industrielle kontrollsystemene er et brennaktuelt tema. Store leverandører av løsninger innen OT-sikkerhet som blant annet Dragos, Claroty og Fortinet var til stede på årets Automation Fair. Dragos påpekte i sitt foredrag at løsepengevirus fortsetter å være en stor trussel, og at funksjonaliteten som benyttes i ulik skadevare stadig blir mer avansert. Det ble også sagt at antall sårbarheter i OT-systemene øker, og at det anbefales å prioritere hvilke sårbarheter det gir mening i å utbedre ved å benytte prinsippet NOW, NEXT, NEVER.

Nick Thompson, CEO i tidsskriftet The Atlantic, knyttet sikkerhet opp mot bruken av AI i sitt innlegg. Hva om uvedkommende får tilgang til og kan manipulere datagrunnlaget som en bedrift bruker for å trene sine AI-modeller? Eller hva om noen manipulerer dataene som blir brukt til AI «closed loop»-regulering?

Autonome mobile roboter (AMR)

Tidligere i høst annonserte Rockwell Automation oppkjøpet av Clearpath Robotics. Clearpath Robotics lager autonome mobile roboter som er egnet for utendørs terreng. OTTO Motors, som er en underavdeling i Clearpath, lager autonome mobile roboter for innendørs logistikk. Avansert programvare sørger for effektiv kontroll og overvåkning, samt integrasjon med andre systemer. På messegulvet fikk vi se OTTO Motors løsninger i praksis. Dette er spennende løsninger vi ser frem til å lære mer om.

Andre produktnyheter

Som vanlig lanseres det en rekke produktnyheter i forbindelse med Automation Fair. Her er noen av årets nyheter:

ControlLogix Edge Compute-modul
Linuxbasert modul som kommer med FactoryTalk Optix installert med mulighet for REST API, OPC UA og MQTT og Web HMI. Etter hvert kommer også støtte for 3.partsapplikasjoner.

FactoryTalk View SE versjon 14
Datalog Pro som er basert på Influx DB, E-Chart widgets for presentasjon av data, konfigurerbar meny linje, søk-funksjonalitet i runtime, bedre skalering av bilder, forbedringer i alarm system og trend, Radar objekt for visning av data, for å nevne noe.

FactoryTalk AssetCentre versjon 13
Webklient med innebygget støtte for Siemens- og Mitsubishikontrollere (flere fabrikater kommer etter hvert), og fornyet brukergrensesnitt.

6300PA On-Machine Industri PC
Tynn og moderne PC med skjerm. IP65, 15.6-24 tommer.

OptixPanel
Nye HMI terminaler for FactoryTalk Optix HMI

PlantPAx 5.3
Oppdaterting av PlantPAx-biblioteket (for P-kontrollere) og ny funksjonalitet. Kommer i starten av 2024.

Logix firmware versjon 36
Integrert OPC UA i CompactLogix- og ControlLogix-kontrollere.

Logix Machine Builder-bibliotek
Nå med støtte og kode for MQTT og REST API.

Safety og Logix
Granulær Safety signatur, dvs. at du bare trenger ny signatur for den delen av programmet du gjør endringer i. Ny kontroller: 1756-L85ES.

GuardLogix
Kommer nå også for miljøer med korrosive gasser.

IEC 62443-4-2 Sertifikat
Kommer for CompactLogix 5380, firmware-versjon 36.

FactoryTalk Policy Manager
Oppdatert versjon som sørger for kontroller-integritet.

Utvidet garanti
Registrer dine Rockwell-produkter på nett og få ett år utvidet garanti.

Se reportasjene vi lagde underveis på vår Youtube-kanal.

NESTE: Bli med Triple-S til ROKLive i Madrid, 26-29.februar 2024

I februar reiser vi til den årlige ROKLive som arrangeres av Rockwell Automation. Her får du muligheten til selv å teste ny teknologi, prøve de nyeste software-versjonene og bygge nettverk med likesinnede. Sett av datoene allerede nå! Du kan lese mer om arrangementet her: Bli med oss på den ultimate kursopplevelsen med Rockwell Automation på ROKLive 2024!

PS: Neste Automation Fair blir i Anaheim, California, 18-21.november 2024.

Skrevet av Eiliv Elvebakk

Eiliv Elvebakk er administrerende direktør i Triple-S. Han har over 25 års erfaring innen automatisering og digitalisering. De siste 22 årene har han jobbet i Triple-S hvor han i mange år har kombinert teknisk utførelse med ledelse. Her har han levert tekniske løsninger for automasjon og digitalisering. De siste årene har Eiliv hatt et sterkt fokus på selskapets utvikling og strategi. Han brenner for å gjøre norsk industri konkurransedyktig og bruke teknologi som et virkemiddel.

Topics: Industri 4.0, Automatisering, Utvalgt, AI

Abonnér på bloggen