En effektiv kombinasjon av IoT-enheter for datainnsamling og industrielle skybaserte løsninger, kan generere betydelige verdier for både maskinbyggere og sluttbrukere.
Digitalisering er i ferd med å utløse en flom av ny data. Etter hvert som stadig flere enheter, maskiner og utstyr kobles opp mot internett, og IoT blir en integrert av vårt hverdags- og arbeidsliv, vil data som ikke tidligere var tilgjengelig, nå bli tilgjengelig i utstrakt grad.
Også innen industrien vil digitaliseringen oversvømme bedrifter med ny data. På en side skaper det muligheten for ny innsikt i egen verdikjede og egne prosesser. På den andre siden vil en økende datamengde skape datahåndteringsutfordringer. For å imøtekomme den økende datamengden, vil flere industribedrifter flytte over til skyen – med god grunn.
Kort forklart er skybaserte løsninger skalerbare tjenester som tillater deg å samle inn, prosessere og lagre data over internett. Ifølge Datatilsynet er det en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på internett-tilkoblede servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker.
Fordelene med skybaserte løsninger er flerfoldige. For det første krever det veldig lite av IT-avdelingen, både hos maskinbyggere og sluttbrukere. Det krever ingen servere og ikke noe vedlikehold, og «hosting» av den nødvendige infrastrukturen gjøres hos en større leverandør, som Microsoft eller Amazon. Ikke minst er investeringskostnadene lave; skybaserte løsninger kan anskaffes som såkalt «Software-as-a-Service» (SaaS) i form av en abonnementsløsning.
Industrielle skybaserte løsninger blir mye mer standard i dag og gjør det enkelt for maskinbyggere å komme i gang å koble maskinene til skyene. Det krever ikke mye utvikling – rammeverket er der – det krever heller konfigurering.
Les også: 6 fordeler med skyløsninger for produksjonsbedrifter
«Tingenes internett», eller Internet of Things (IoT), står i sentrum for den digitale transformasjonen av industrien. IoT er definisjonen på et nettverk av fysiske enheter integrert med programvare, sensorer og konnektivitetsfunksjoner, som er i stand til å kommunisere og samhandle med hverandre over internett.
Å utnytte skybaserte løsninger effektivt i industrielle miljøer, krever maskiner med installerte IoT-enheter og sensorteknologi. Det er den eneste måten data fra produksjonen kan hentes opp til skyen. Men det er en investering det er vel verdt å gjennomføre.
Innen industrien har utnyttelsen av IoT fått et eget navn: Industrial Internet of Things (IIoT). I denne konteksten finner vi sensorer som genererer temperaturinformasjon, frekvensomformere som forteller om status i produksjonen og energimålere som gir informasjon om energiforbruket.
I dag er det forholdsvis enkelt å koble IoT-enheter på maskiner og utstyr. Investeringskostnadene for å installere IoT-enheter er gjerne lave, og både maskinbyggere og produsenter bør bygge dette inn i nye maskiner eller oppgradere eksisterende maskiner med dette. Gjennom dette kan maskinbyggere utvide servicetilbudet sitt og sluttbrukerne kan optimalisere både produksjon og vedlikehold.
Hilcorp Energy Company, en av de største privateide olje- og gassbedriftene i USA, har oljedrillingplattformer som driftes 24 timer i døgnet, hver dag, hele året. For å optimalisere driften har de nylig oppgraderte pumpeutstyret deres til effektive og stabile undervannspumper. For å forsikre seg ytterligere om at de skal unngå ikke-planlagte stopp i produksjonen, har de også sammenkoblet pumpene til en skybasert løsning, slik at de kan overvåkes kontinuerlig fra kontrollrommet onshore.
Sensorer installert i pumpene sender data til skyen, som sammenstiller dem i digitale dashbord for ingeniørene. Disse dashbordene presenterer sanntidsinformasjon om utstyrets ytelse og helse, både trykk, temperatur, flytrater og en rekke andre kalkuleringer. Denne informasjonen gir kontrollrommet muligheten til å analysere data fra sensorene i sanntid og sikre at utstyret opptrer som det skal, og varsler ingeniørene straks det oppstår en uønsket hendelse. Resultatet er en reduksjon i tid brukt på problemløsning og rask gjenopprettingstid ved feil.
Skyløsninger er godt egnet både for maskinbyggere og sluttbrukere. Maskinbyggere som har solgt maskiner som er spredt over store geografiske avstander, er avhengig av innsyn i maskinens ytelse uten å måtte sende medarbeidere ut på inspeksjon. Sluttbrukeren, på sin side, er avhengig av å forebygge at feil oppstår, slik at de unngår nedetid i produksjonen. Effektiv bruk av skybaserte løsninger kan bistå i begge situasjoner.
Vi har identifisert tre sentrale fordeler skybaserte tjenester tilfører industrien:
Skybaserte løsninger har potensialet for å bringe maskinbyggere og sluttbrukere tettere sammen i et langsiktig partnerskap til fordel for begge. Maskinbyggere får innsyn i maskinenes ytelse på tvers av geografiske avstander, slipper å sende ut medarbeidere for å identifisere feil og kan utvide tjenestetilbudet sitt. På den andre siden vil sluttbrukerne få en partner som aktivt hjelper dem til å forebygge at feil skulle oppstå i produksjonen.