Utvidet virkelighetsteknologi (AR) kan gjøre deg mer attraktiv blant yngre arbeidstakere, og sikre at kunnskap og kompetanse ikke går tapt når verdifulle arbeidstakere går av med pensjon.
Utvidet virkelighet (AR) har en rekke eksisterende og potensielle applikasjoner – enten det er i helsevesenet, innen netthandel eller i produksjonsindustrien. I de fleste tilfeller brukes teknologien for å assistere i ulike arbeidsoppgaver eller for å strømlinjeforme ulike prosesser. Men i dag ser stadig flere på muligheten for å bruke AR til å ivareta og dele kompetansen til erfarne medarbeidere som snart går ut av arbeidslivet.
Utvidet virkelighet (AR): En kort introduksjon
AR-teknologi lar brukere se og samhandle med informasjon om de fysiske omgivelsene. Det vil si at teknologien forsterker virkeligheten med anvendelig og kontekstuell informasjon. AR brukes med maskinvare, som nettbrett, smarttelefon og AR-briller (for eksempel Microsoft HoloLens), for å legge digital informasjon på toppen av fysiske ressurser og det fysiske miljøet.
Motorsykkelfabrikanten Harley Davidson, for eksempel, har utviklet en AR-applikasjon som forbrukere kan bruke i butikklokalene. Denne lar potensielle kjøpere se nærmere på en motorsykkel de er interessert i og tilpasse den i appen med de fargene og egenskapene de ønsker.
Også blant industrivirksomheter begynner AR å få fotfeste, når flere og flere ser hvilke muligheter teknologien tilbyr i form av sikkerhetstrening, vedlikeholdsarbeid, produktdesign og lignende. Ikke minst vil AR bli et viktig verktøy for å overføre kunnskapen som sitter i hodene på erfarne medarbeidere til nye og yngre arbeidstakere.
Utvidet virkelighet (AR) for kompetanseoverføring
AR har vist seg å være en særlig nyttig teknologi for å lære opp, videreutvikle og styrke arbeidsstokken. For eksempel kan AR gjøre manualer, utstyrsstatus og ytelsesdata tilgjengelig i digitalt format og legge digital, kontekstuell informasjon oppå fysiske produkter og enheter. Det vil gjøre opplæringen av yngre medarbeidere om ulike produkter, enheter og systemer enklere.
Videre kan AR kobles sammen med videokommunikasjon for å gjøre samhandlingen mellom eksperter og medarbeidere mer effektiv. Gjennom en delt visning av arbeidsplassen, kan eksperten tilføre medarbeideren verdifull innsikt i arbeidet med maskiner og utstyr. Dette vil redusere behovet for å sende seniorkompetanse ut i felten og gjøre opplæringen av nyansatte enklere.
Kom i gang med AR i dag
Å lage AR-applikasjoner krever vanligvis spesialisert ekspertise. Men i dag tilbyr enkelte leverandører løsninger som gjør det mulig for de fleste å skape sine egne AR-verktøy tilpasset sine egne unike behov.
Programvare- og serviceselskapet PTC, for eksempel, tilbyr AR-plattformen Vuforia, skreddersydd for industribedrifter. Den lar brukere lage AR-opplevelser uten programmering- og AR-ekspertise. Plattformen lar deg importere 3D CAD-modeller, integrere den med IIoT-data og gjøre AR-løsningene tilgjengelig for alle som trenger dem via nettbrett, smarttelefoner eller annet utstyr.
Spesielt løsningen Vuforia Expert Capture er nyttig for å lage trinnvise AR-instruksjoner. Løsningen lar deg lage AR-innhold etter hvert som behovet melder seg, uten at du trenger spesialisert programmeringskompetanse. Du kan utnytte ferdiglagede maler til å skape og redigere utvidet virkelighetsinnhold, og automatisk dele innholdet med AR-utstyr som RealWear og HoloLens og andre mobile enheter.